3107010

1990 - časopis Rock Pop - rubrika Profily - Je Znouzectnost jen ctností z nouze?

ROCK & POP – 1990, číslo 3., strana 19 - rubrika "Profily"

 

Je Znouzectnost jen ctností z nouze?

 

Motto: „Rock and roll je jen tehdy pořádnou muzikou ve všech svých odrůdách, když za ní stojí rebel“
Plzeň rovná se hard rock. Rovnice jednoduchá a platná už dvacet let… Sem tam nějaký metal a to je vše. Opravdu vše? Stačí jen hledat jinde než na tancovačkách v okolí města piva, Škodovky a špinavých ulic. Ve všelijakých sklepeních a garáží zkouší celá řada punkových a alternativních souborů, jimž se občas poštěstí i veřejně vystoupit. Většina z nich však nemá dlouhého trvání, mimo jiné i proto, že jejich tvorba dopadá na prozatím stále ještě nepříliš připravenou a tudíž značně neúrodnou posluchačskou půdu. K výjimkám patří formace Znouzectnost (někdy prezentováno též jako Z nouze ctnost nebo ZNC), která existuje již na místní poměry neuvěřitelné čtyři roky.
Co je to Znouzectnost? Bubeník Caine: „Znouzectnost je potrhlá možnost, jak z toho mála, co v tomhle světe znamenáme, udělat jedinečnou a nenapodobitelnou událost. Znouzectnost je naše maskovaná blbost a tloušťka, je to stavění stojícího na hlavu a ležícího na nohy, zkrátka princip koření. Prakticky to znamená, že když už můžeme hrát my, tak může každý. Naše skupina, to nejsou jen čtyři (rádoby) muzikanti, to je jeden společný svět, postojem kterého je muzika. Proto museli a musí odejít všichni, kteří ve Znouzectnosti žijí jen tou muzikou…“
Znouzectnost vznikla v květnu 1986. První vystoupení skupina měla v listopadu téhož roku. Do dnešních dnů jich absolvovala už několik desítek, avšak „ukoncertování“ ji ani zdaleka nehrozí. K jedněm z nejvýznamnějších nejúspěšnějších patří vystoupení na velké přehlídce čs. punku na Opatově v červnu 88 a na národním finále Rockfestu 89 (scéna „Stranou?… Vpřed“ ve smíchovském DKK). Členové ZNC považují za vůbec nejkrásnější vánoční koncert 17.12.1988 v plzeňském kostele dr. Karla Fárského(!). Kapela dosud vydala čtyři kazety s „garážovými a podpolštářovými nahrávkami“ u nezávislé firmy S.I.R. Nejzdařilejší je dle mého ta zatím poslední s názvem Obludný Neználek. Při jejím nahrávání (červen 89) definitivně vykrystalizovalo obsazení ZNC v sestavu Caine (dr, voc), Déma (g, voc), Golda (bg, voc) a Ema (altsax, voc). Chcete-li znát občanská jména a příjmení, máte smůlu: „Na přezdívkách trváme, protože ve světě Znouzectnosti to jsou jména pravá a skutečná.“
To co Znouzectnost produkuje, lze označit jako melodický punk´n´roll (sami tomu říkají libozvučně rockremrol, underpop či popcore). Jde v podstatě o kombinaci klasického rock´n´rollu s punkrockem stylu 77, ovšem v hudbě ZNC můžete vystopovat i jiné podněty a inspirace (např. česká nová vlna) Tedy žádná avantgarda a převratné experimenty, nýbrž poctivý, slušně odvedený šlapající bigbít. Recesistické texty plné zjevného i skrytého karikování života kolem nás (včetně sebe sama) se střídají s vážnější polohou, která však ani v dobách předrevolučních netrpěla jistým poměrně častým syndromem jinak sympatických „protirežimních a antikonformních“ skupin a interpretů v podobě uzoufaného bolestinství a přehnaného patosu nebo naopak bezhlavé kritiky. Místy se však texty Znouzectnosti nevyhnou možná až přílišnému zjednodušení ve snaze po přímočarosti odpovídající charakteru muziky… Největším hitem souboru je patrně skladba Vemte si příklad z Rychlých šípů.
Plány a přání do budoucna? „Konečně chceme zlegalizovat naši tiskovou a kulturní agenturu diletantů Marná práce, pod jejímiž ochrannými pahýly by měli nacházet útočiště různí naivní zoufalci.“ Jsem přesvědčen, že její práce v konzervativní západočeské metropoli určitě marná nebude!
Petr Korál

P.S.: Pakliže jste v článku nenalezli dostatečnou odpověď na otázku položenou v jeho názvu, mám jednu radu: poslechněte si Znouzectnost a odpovězte si sami.