3093621

2003 - MF Dnes - Tvrdí kluci nepláčou

Znouzectnost posmutněla



MF Dnes - 30. ledna 2003, příloha Kulturní tipy – Východní Morava, Karel Prokeš

 

Plzeňská Znouzectnost, kapela s punkovou pověstí a schopností napsat popovou písničku i folkovou baladu, vydala nové album Tvrdí kluci nepláčou!
Znouzectnost občas kritizovaná svými posluchači a možná i hudebním tiskem, že její desky jsou příliš dlouhé a kapela vlastně vždycky natočí a vydá všechny písně, které složí, odpověděli vtipní Plzeňáci v duchu své léta pěstované image. Nové album Tvrdí kluci nepláčou! Radikálně zkrátili. Deset písniček alba na „Akutiním“ disku má celkovou stopáž jen třicet a půl minuty. Jak dlouhé by album mohlo být, demonstruje jen o minutu kratší kolekce deseti „vyřazených“ písní na disku s názvem Bonusní. Stejně jako na Akutním disku jde o nové, dosud nevydané nahrávky, Znouzectnost tedy opět vydala album v běžné stopáži, tentokrát jen rozdělené na dvě CD.
Formálně lze tvorbu Znouzectnosti zařadit někde mezi punk a folk, skupina se na albové novince, tak jako na předešlých deskách, těmto krajním polohám nijak nevyhýbá.
Průzračná lyrika Obrazárny, nebo melancholicky závažný, protiválečně vyostřený akcent Bujonetu, by zdobily repertoár leckteré folkové skupiny. A nakonec i rozverní Čerti jsou příjemným folkrockovým songem. Z napřažených písní vyznívají nejzávažněji Hurvínkovy trable („Proč se mě nikdy neptáš, jaký mám problém? Proč se mě nikdy neptáš, co nemám rád? ... taťuldo, proč se mě nezeptáš, co že mě trápí?“), hezky odpíchnutý, trochu zoufalý výkřik v několika významových rovinách. Ze škatulky neveselých, ale velmi povedených písní, je i řízná vypalovačka Časy zlý.
Vyčítá-li některý z punkových fanoušků Znouzi, že „vyměkla“, přijde si tady na své. Nahrávku Letadlo by mohlo vysílat leckteré komerční rádio, o písničce Z.I.M.A. nemluvě. Samozřejmě na albu najdeme i něco „písní o moři“, které ke Znouzi, jak jsme si zvykli, dávno patří.
A taky je na 2 CD Tvrdí kluci nepláčou! Pár snímků, které by třeba plzeňští rockeři mohli nenatočit a opravdu vyřadit. Ale i tak je to, bez vyjmenovávání dalších jednotlivostí, výborná a zábavná deska. Kytary tu často zvoní i zařezávají, propletené flétnami a saxofony v hodně tanečních rytmech. Inteligentní písničky bez intelektuálských křečí jsou srozumitelné jako Jiránkův a Renčínův kreslený humor, i veselejší písně jsou uzemněné poznaným smutkem a kusem zdravé naštvanosti