3093986

2002 - Plzeňsko - Tvrdí kluci nepláčou

Melodické nápady by mohla Znouzectnost rozdávat



Plzeňsko/kultura, středa 6. listopadu 2002, Karel Souček

 

Dlouho očekávané novinkové album plzeňské legendy Znouzectnost je konečně na světě. Nese název Tvrdí kluci nepláčou! A nabízí šedesát minut příjemné a pohodové muziky.
Album je rozděleno na dvě CD. První má obsahovat nejlepší, tzv. výběrové skladby, druhé, bonusové, odstraněné písně, které by se za normálních okolností na desku nevešly. Buď se jedná o další vtípek Znouzectnosti, nebo má trojice Golda, Déma a Caine přebytek melodických nápadů. Každopádně rozdíl mezi oběma disky je minimální, snad jen bonusy přinášejí více skladatelských a textových experimentů, jako by se skupina vracela do své syrovější minulosti.
Dvacet skladeb je založeno na rockové rytmice baskytary a bicích. Nad nimi poletují vzdušné, rozhoupané melodie a zpěvné, dobře zapamatovatelné refrény. Hutný, občas až metalový zvuk střídají folkové postupy, nechybějí ani přesahy do středověké hudby, vkusného popu či country.
Výsledný zvuk navíc zpříjemňuje vhodně zakomponovaný saxofon a flétna Romany Kohoutové-Neumannové. Tradiční kvalitou se mohou pyšnit i texty, zachycující krátké všední příběhy. Kromě citu pro jazyk a rým prokazují autoři také smysl pro humor, někdy dost černý, a nečekané pointy. Do nepřeberného množství hitů ZNC by se z nové desky mohla připojit Hrdinská, Květa, Bujonet, Mašina, Časy zlý nebo Austálie.