3106011

Znouzectnost - Obludný Neználek /1989/

 

 

Znouzectnost - Obludný Neználek

 

Déma - kytara, zpěv
Golda - baskytara, zpěv
Caine - bicí, brumle, zpěv
Ema - saxofon, zpěv

 


nahráno živě ve zkušebně v květnu 1989

live mix - Hawran

foto - Václav Beneš

ilustrace - Caine

obal - Golda

Obludný Neználek vlastně shrnuje materiál od doby založení kapely v roce 1986 až do začátku roku 1989. Obsahuje i některé písničky, které byly jak na "Vítejte v blázinci", tak na "Happy Xmas". Nahrávalo se v naší tehdejší zkušebně na Petrohradě v Plzni - na aparáty co dům dal. K tomu pár mikrofonů, osmivstupý mix, načerno zapůjčený z tehdejší profláklé prodejny elektroniky a elektrosoučástek Tesla. Všechno se bralo se živě, na chromku kazetu v hifi kazeťáku Palladium. Nešly žádné dotáčky a playbacky a studiové triky. Od každé písničky pár verzí a nejpovedenější se použila. Vymyslelo se pořadí a nahrály se na další chromku, hrdě nazvanou "mastertape".  A z té se pak doma rozehrávalo na další kazety reálnou rychlostí 1:1. Vzhledem k tomu, že Neználek má devadesát minut, můžete si snadno spočítat, kolik se jich za těchto podmínek dalo nakopírovat denně, ale nakopírovalo se jich hodně. Jedna z našich teorií, proč tomu tak bylo - tenkrát stála slušná kazeta stovku. Což byly velký peníze - pro srovnání - lahvové pivo stálo 2,50, bochník chleba 4,-, krabička cigaret 14,-. Průměrný plat cca 3100,-. Nám vozil kvalitní kazety TDK levněji kamarád Irek z Polska. Trochu pašerák mravenec - vozil všechno, o co byl zájem a co se dalo narvat do dvou velkých tašek a prodat. V Čechách, Maďarsku, východním Německu... kdekoliv. Takhle si přivydělával a šetřil na studia. A my pak ty kazety prodávali nahrané naší muzikou lidem asi 50? Asi tak. Takže je dost možné, že si to spousta lidí koupila speciálně jen kvůli kazetám a na ně si pak nahrávala svojí muziku - vetšinou vinyly pašované ze západu, které z důvodu špatné dostupnosti a vysoké ceny šly bleskově z ruky do ruky. Mimochodem - novinky na vinylech tenkrát stály 200,- až 400,-. Ale tahle teorie nevysvětluje, proč si pak lidi Neználka roztáčeli doma dál a dál, kopie z kopií až do verzí High Noise :-) Časem se pořídil dvojkazeťák s vyšší kopírovací rychlostí a bylo to trochu jednodušší.
Pak Neználka nějaký čas vydával a distribuoval Blackpoint. A v roce 1999, skoro přesně deset let po nahrávání, se nechal udělat remastering - s tím si dal práci Oldřich Slezák v masteringovém studiu ADK v Praze. Zvláštní situace - absolutní sluchař, pracuje často v Rudolfinu s dirigenty, orchestry, čte velmi dobře v partitury, a sedí u compu s "undergroudnovou" a dost špinavou nahrávkou. Těžký profík - zachoval naprosto kamennou tvář a když to dodělal, prohlásil, že je to zajímavé a že ho to bavilo daleko víc, než některé desky pro velká vydavatelství. Diskrétnost zachována :-)
A koncem roku 1999 jsme si Neználka poprvé vydali i jako 2CD. Další kapitola uzavřena.


full album archiv: http://www.ulozto.cz/x4bE13Ks/zneznal-rar - nefunkční odkaz please nahlašte na znc_kontakt@seznam.cz

Pokud by se někomu chtělo zaplatit libovolnou, byť třeba i symbolickou částku a tím přispět na přípravu a nahrávání nových písní, může tak učinit na naše konto: 2800192732/2010, variabilní symbol 2014.

Kdyby náhodou ze zahraničí:  IBAN: CZ4120100000002800192732, BIC kód/SWIFT: FIOBCZPPXXX, variabilní symbol 2014.

Od roku 1996 si všechno vydáváme vlastním nákladem a nemaje v zádech silnou firmu,ani bohatého strejdu, či nějakého mecenáše, je to po celkovém propadu prodeje CD trochu těžší, než dřív. Ale pořád to ještě nějak jde. A jinak nás samozřejmě můžete podpořit tím, že se objevíte třeba na nějaké akci, kde se budem vyskytovat. :-)

 


Skladby

A 01 - Obludný Neználek Text Stáhnout
A 02 - Padesátý léta Text Stáhnout
A 03 - Podzim Text Stáhnout
A 04 - Jsi skvělej kus Text Stáhnout
A 05 - Převrat v Banánové republice Text Stáhnout
A 06 - Smlouva Text Stáhnout
A 07 - Chtěl bych se toulat Text Stáhnout
A 08 - Poslední stání Text Stáhnout
A 09 - Pohádka Text Stáhnout
A 10 - Prodavač iluzí Text Stáhnout
A 11 - Veteráni I. světový Text Stáhnout
A 12 - Noční můry Text Stáhnout
A 13 - Crusade Text Stáhnout
A 14 - Lhostejní Text Stáhnout
A 15 - Krysař Text Stáhnout
A 16 - Svědomí/ zpověď Text Stáhnout
B 01 - Použitý Text Stáhnout
B 02 - Jak z toho ven Text Stáhnout
B 03 - Pasáž Text Stáhnout
B 04 - Proč není kam jít Text Stáhnout
B 05 - Údolí slepců Text Stáhnout
B 06 - Surrealismus Text Stáhnout
B 07 - Města se bouří Text Stáhnout
B 08 - Tak brácho Text Stáhnout
B 09 - Dračí setba Text Stáhnout
B 10 - Anděl smrti Text Stáhnout
B 11 - Kolo se točí Text Stáhnout
B 12 - Čekání na vítr Text Stáhnout
B 13 - Ti z gumy Text Stáhnout
B 14 - Kočka Text Stáhnout
B 15 - Posel Text Stáhnout
B 16 - vemte si příklad Text Stáhnout
B 17 - Rockremroll Text Stáhnout